13-15 oktober var det duket for Brohodekonferansen 2015. En konferanse der studenter, næringsliv og forskere møtes for å diskutere mulighetene og utfordringene næringen har.
Havbruksnæring i sterk vekst
Som student på instituttet på Marin Teknikk er jeg naturligvis interessert i tekniske utfordringen knyttet til havrommet. Den siste tiden har det vært mye oppmerksomhet rundt faktumet at havbruksnæringen er i sterk vekst, og at de fremover trenger kompetanse på flere felt. Etter å ha vært på HAV15 konferansen tidligere i høst fikk jeg øynene opp for disse muligheten, så da det kom ut mail om at vi hadde mulighet til å melde oss på Brohodekonferansen nølte jeg ikke med å søke. Et par dager senere fikk jeg en mail om at jeg var kommet med.
Laks på menyen
Etter en ca to timer lang båttur fra Trondheim la vi til kai på Hitra. Den første dag var det lagt opp til at vi skulle få se med egne øya hva næringa gjorde, og hvordan de jobber. Derfor ble vi på Hitra møtt av to ribbåter, og så snart vi hadde fått på oss kjeledress, redningsvest og fartsbriller var vi på vei mot Lerøys settefiskanlegg. Her lærte vi om de forskjellige stadiene i laksens ”barndom”. Her ble det produsert 14 millioner settefisk i året, som vil utgjør omlag 350 millioner laksemåltider når det slakter om ca 2,5 år. Videre fikk vi se på flere tekniske finesser som fôringsanlegget til et av Lerøys oppdrettsanlegg. Tilslutt gikk turen til SalMars slakteri, InnovaMar. Hvor det slaktes 2 fisk i sekundet, 16 timer i døgnet. Her fikk vi se hele prosessen fra levende fisk i vente-mærer utenfor fabrikken, til ferdig filet. En prosess som tar rundt 4 timer.

Havbruks-studenter fra NTNU på ekskursjon til to bedrifter på Frøya: Salmar og Lerøy.
FOTO: RUNE PETTER NESS
Faglig påfyll
Etter å ha sett hele verdikjeden, fra smolt til filet, med egne øyne dagen før, ble onsdagen en dag med faglig påfyll. Her var det foredragsholdere fra både næringslivet og akademia, og det ble fra tunge forskningsstasjoner som NTNU Sea labs og Trolla Biologiske stasjon fortalt om fremskritt innen GMO, utviklingen av nytt fôr, vaksinering av fisk osv. Dagen sluttet med ”speeddate” mellom studentene og bedriftene. Her fikk vi 2 minutter til å snakke med hver bedrift.
Oppholdet ble avsluttet med en 3-retters middag på Hotell Frøya. Her vanket det masse god mat og drikke, og taler fra de forskjellige representantene fra næringsliv og NTNU.
Lærerik konferanse
Brohodekonferansen 2015 var en veldig lærerik opplevelse. Det at vi både fikk se i praksis hva næringen driver samt høre om de tekniske og biologiske utfordringene fra ledene forskere, gjorde at vi som deltakere føler vi fått et unikt innblikk i næringen, og de mulighetene som finnes her. Da vi satt på båten tilbake til Trondheim, var det også flere som fortalte at de hadde fått god kontakt med flere bedrifter, og at flere allerede hadde gjort avtaler om samarbeid på prosjekt -og masteroppgaveß.
Dette blogginnlegget er skrevet av student Einar Biørn-Hansen
-Institutt for marin teknikk