Denne sommeren har jeg vært heldig å få være konsernsjef i Adecco, med ansvar for mange tusen mennesker. Hvert år arrangerer bemanningsgiganten Adecco en konkurranse, hvor vinneren får mulighet til å fungere som toppleder i selskapet. Utfordringen har jeg tatt, og læringskurven har vært bratt.
To uker har gått i konsernsjefsstolen til Adecco. Store endringer, eller store røde tall har jeg heldigvis enda ikke forårsaket. Det som likevel er sikkert, er at jeg har hatt en unik opplevelse så langt. Jeg får virkelig lov til å prøve å fylle store sko, og opplever enhver students drøm. Jeg får lytte. Jeg får se. Jeg får lære. Bemanningsbransjen har åpnet en helt ny dør for meg.
Til daglig studerer jeg på NTNU. Jeg blir petroleumsingeniør om et par år eller så. Ikke nødvendigvis fordi jeg tror på olje og ikke-fornybare ressurser, men fordi jeg tror på kunnskap. Jeg tror på utvikling. Jeg tror på samhold og vitenskap og mennesker. Jeg tror på oss. Jeg tror at det er min generasjon som avgjør hvordan verden ser ut om hundre år. Om tusen.
Konsjernsjef Amalie Holt og Konsjernsjef Adecco Norge Torben Snevre
I Adecco har jeg fått lov til å utvikle meg. Jeg har fått lov til å føle på tempoet på toppen og kjenne på harde prioriteringer. Gnisten på en arbeidsplass der man utelukkende jobber med mennesker er unik. Adecco åpner dører og endrer liv hver dag. ”Jobben er faktisk ekte”, sa jeg til Dagens Næringsliv i et intervju i forrige uke. Det er realiteten. Jeg har fått lov til å ta en del i den daglige driften av selskapet. Jeg er i møter – alt fra møter med forretningsområder til kundemøter, og til uken tar jeg kontroll over Adeccos toppledersamling.
Torben, den ”ekte” konsernsjefen, lærer meg mye om ledelse og er for meg en rollefigur i løpet av mine uker i Adecco. Om det er én ting jeg skal trekke frem, må det være hans ærlige og åpne motiver. Han spiller sjeldent på banen uten de rundt seg. Hvis jeg blir leder en dag, håper jeg at det også blir en styrke hos meg. Han har bidratt til å vanne en liten lederspire i meg.
Jeg har fått oppleve at graden min ved NTNU kan være nyttig innenfor flere felt. Helt sentralt i dagens samfunnsøkonomi, er hvordan vi skal takle internasjonale økonomiske nedgangstider parallelt med sterkt fallende oljepriser. Dette er derfor et sentralt tema i sjefsstolen til Adecco, men også på skolebenken som petroleumsingeniør.
I årene som ligger foran oss må vi være klar for raske omskiftninger, og se på disse som positive utfordringer. Det er jo en gang slik at Adecco og andre store bemanningsselskaper er et lakmuspapir på hvordan det går med norsk næringsliv, og jeg har tydelig fått merke at arbeidslivet i Norge er i nedgangstider. Arbeidsplasser forsvinner, og deretter øker arbeidsledigheten. Likevel har jeg fått erfare at stillinger som tidligere kunne besittes av fast ansatte nå bemannes med vikariater, og kanskje er det nettopp dette som kan redde mange arbeidstakere, og arbeidsplasser.
Bemanningsbransjen er i mindre grad prioritert av NHO og blir ofte omtalt som ”et svart får” i norsk politikk, medier og norsk næringsliv. Likevel tror jeg at store seriøse bemanningsbyråer som Adecco og Manpower kan være med å dempe raskt stigende arbeidsledighet. Kanskje kan nettopp bemanningsbransjen være en viktig bidragsyter i de store omstillingen vi alle står overfor i årene som kommer med all den brede kompetansen disse selskapene til sammen står for.
Hvis det er én lærdom jeg skal trekke ut fra mine uker som leder i Adecco, blir det heller ikke vanskelig å velge. Og jeg ønsker å dele det med deg; alltid hold øynene åpne for hva som foregår utenfor ditt eget fagfelt; utenfor lesesalen. Det er viktig å ikke lese seg blind på sitt eget fagfelt. Norsk næringsliv er i stadig endring, og kommer til å være det i overskuelig framtid. Da må vi også på individnivå være rustet for endring.
Dette blogginnlegget er skrevet av student Amalie Holt
– institutt for petroleumteknologi og anvendt geofysikk