Når en ny type vind-skanner fra Danmarks Tekniske Universitet testes i vindtunnelen på NTNU, får vi ta del i den siste teknologiske utviklingen på feltet.

laser_web

«Advarsel: laser i bruk»

Denne uka har vi holdt av vindtunnelen i tre fulle dager til det spennende eksperimentet som omfatter laser i åpent rom, med tilhørende ekstraordinære HMS-tiltak (se bilde). Vi har satt opp et scenario med vindturbin og vindstyrke som vi kjenner alle parametre på, og vi håper slik å sjekke nøyaktigheten og oppløsningen på vindskanneren.

Tradisjonelle, meteorologiske master måler vind-vektorer bare på noen få fikserte punkter. Til motsetning gjør Windscanner det mulig å måle vindfeltet i hele rotorområdet til vindturbinen, via 3 styrbare Lidar vindmålere utstyrt med nyutviklede skannere. I praksis styrer du strålen med prismer slik at de tre strålene kan møtes.

– Det vi vil måle er wake [«kjølvannet»] av vindturbinen, forteller Mikael Sjöholm ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) Wind Energy. – Det at vi kjører dette testscenarioet kan sammenlignes med at vi legger to blåkopier oppå hverandre.

Fra is og snø til romlig oppløsning

breddebilde

Ca 180 graders panoramabilde fra vindtunnelen. Til venstre skimtes en gul turbin i selve tunnelen, langt til høyre står Windscanner nr.1, omtrent i midten Winscanner nr.2. Klikk på bildet for en forstørret versjon.

Bakgrunnen for at eksperimentet utføres her ved NTNU er de norske vindkraftmiljøenes involvering i EU-prosjektetene WindScanner og IRPwind. De norske partnerne i førstnevnte  prosjekt utgjør Christian Michelsens institutt, UiB, SINTEF og NTNU som forøvrig har en vindprosjektsøknad inne hos NFR akkurat nå på 50-60 millioner kroner. IRPWind-prosjektet er en målekampanje hvor WindScanner-utstyret testes i en isingstunnel i Finland for følsomhet for is- og snøkrystaller, i Nederland for testing i en vind-farm, i tillegg til at den romlige oppløsningen testes her i vindtunnelen på NTNU

Når eksperimentet er ferdig og alle data analysert, blir resultatene tilgjengelige for alle partnerne. Vi planlegger å legge frem et paper allerede på konferansen EERA DeepWind’so17 i januar i Trondheim.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADette blogginnlegget er skrevet av professor Lars Roar Sætran ved institutt for energi- og prosessteknikk.

Foto: NTNU/Maren Agdestein

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Commentsd

commentsd

You may also like these posts
Forskning for sunnere snacksMiljøvennlig snø til OL i Kina